Sałatka a'la colesław
Surówka ta zajmuje czołowe miejsce wśród dodatków do obiadu w mojej rodzinie. Powiem więcej, kiedyś przygotowałam tę sałatkę na jakiś większy obiad rodzinny, gdzie na stole stało mnóstwo przystawek, sałatek i właśnie ta oto prosta surówka...jako pierwsza zniknęła ze stołu. Smaczna, zdrowa, bardzo soczysta, szybka w wykonaniu, tania i banalnie prosta. Zwykła surówka z kapusty białej, ależ jak bardzo różni się od tej pospolitej surówki. Swój nietuzinkowy smak zawdzięcza sosowi. Najlepiej smakuje jeśli przechłodzimy ją w lodówce, ale u mnie w domu, znika bezpośrednio po zrobieniu:)
Składniki:
- pół główki średniej kapusty białej
- 2 małe marchewki
- 1 średnia cebula
- 3/4 szklanki majonezu
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżeczki cukru pudru
- łyżeczka soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu winnego
Sposób przygotowania:
Kapustę najlepiej poszatkować w robocie. Musi być bardzo drobno pocięta, wtedy jest najsmaczniejsza. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce. Cebulę drobno siekamy. Mieszamy wszystkie warzywa. Przygotowujemy sos. Majonez, mleko, sól, cukier, sok z cytryny, ocet dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Łączymy sos z warzywami, mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny aby wszystko dokładnie się przegryzło. Najlepsza jest następnego dnia, ale gwarantuje że jest tak dobra, że znika z miski tego samego dnia:)
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz