Duszony schab w sosie grzybowym z nutą wędzonej papryki
Mąż kupił kawałek schabu z promocji. Jak to on, nie tracąc czasu, chwycił pierwszy lepszy kawałek. W domu z wielkim zadowoleniem, oznajmia mi "...zobacz jaki piękny schab Ci kupiłem...za śmieszne pieniądze...". No tak, za śmieszne pieniądze to i owszem, ale sam schab też był śmieszny, właściwie to nie był schab, tylko kawałek mięsa poprzerastanego z każdej możliwej strony. Kotletów schabowych raczej bym z tego nie zrobiła, ale do duszenia, taki kawałek nadawał się w sam raz. Szybciutko więc obtoczyłam plastry przyprawach, obsmażyłam i i udusiłam razem z grzybkami. obiad był przedni.Składniki:
- ok. 1,2 kg schabu
- garść suszonych podgrzybków
- 4 średnie cebule
- łyżka wędzonej papryki
- łyżka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- pół szklanki mąki pszennej
- ok. 2 szklanek bulionu
Sposób przygotowania:
Schab pokroić w 1-1,5 cm plastry, delikatnie rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Mąkę wymieszać z wędzoną papryką i ziołami prowansalskimi.Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na łyżce oleju i przełożyć do większego rondla.
Każdy plaster schabu dokładnie obtoczyć w mące z przyprawami i szybko obsmażyć na patelni z obu stron. Podsmażone mięso przełożyć do rondla z cebulą.
Suszone grzybki zmielić na proszek.
Mięso zalać bulionem, wsypać grzybki i dusić pod przykryciem około 30 minut, zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze około 10-15 minut, by sos się lekko zredukował.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz