Katarzynka
Ciasto, swoją nazwę zawdzięcza piernikom Katarzynki. Są to najbardziej znane pierniki w Toruniu. Piekłam już kiedyś to ciacho. Pamiętam, że jedynym problemem przy pieczeniu, było znalezienie w sklepach owych pierników. Nic się nie zmieniło od tamtego czasu. Połowa dnia stracona na poszukiwaniach, udało się jednak. Jak to się mówi"...najciemniej pod latarnią..." Ciasto dedykowane oczywiście wszystkim Katarzynom, w dniu ich święta. Zresztą spory kawałek powędruje właśnie do Katarzyny zamiast kwiatka :) Ciasto robi się bardzo szybko. Przełożone jest powidłami śliwkowymi - idealne połączenie z piernikiem, oraz masą budyniową. Wierzch zwieńczony startą gorzką czekoladą.Składniki:
biszkopt:- 4 jajka
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe w proszku
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 250 g margaryny
- 3 opakowania pierników Katarzynki (18 sztuk)
- słoik powideł śliwkowych
- 70 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier, miksując cały czas na najwyższych obrotach, aż piana będzie lśniąca i cukier nie będzie wyczuwalny. Obroty zmniejszamy do minimum i dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując, następnie po jednej łyżce oleju. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy już łyżką.Blaszkę (u mnie 25x40) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Biszkopt studzimy.
W 3/4 szklanki mleka rozrabiamy proszek budyniowy, resztę mleka gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy proszek i gotujemy budyń. Studzimy.
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy na gładki krem.
Biszkopt kroimy na 2 blaty. Pierwszy blat smarujemy powidłami śliwkowymi, następnie układamy pierniki Katarzynki, na pierniki 3/4 części kremu, na krem drugi blat biszkoptu i na górę pozostałą część kremu. Wierzch obsypujemy startą gorzką czekoladą.
Smacznego!!!
Trzeba by jeszcze dodać, że ciasto musi być zrobione dzień wcześniej, bo inscxej pierniki są w nim twarde jak skała..
OdpowiedzUsuń