Pieczona karkówka gyros
Kolejna propozycja na szybki, treściwy obiad z karkówki. Mięso jest bardzo miękkie, kruche i otulone delikatnym słodko kwaśnym sosem.Składniki:
- u mnie 2,5 kg karkówki
- 4-5 cebul
- 2 torebki gotowej mieszanki ziół kebab-gyros
- majonez
- keczup pikantny
Sposób przygotowania:
Karkówkę pociąć w plastry (1,5-2 cm). Każdy plaster obficie posypać przyprawą gyros. Mięso wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia każdy plaster posmarować łyżeczką majonezu i łyżeczką keczupu. Cebulę pokroić w piórka. W dużym naczyniu żaroodpornym ułożyć na przemian mięso z cebulą. Piec w 180 stopniach pod przykryciem przez około 2,5 godziny.Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz