Murzynek z dżemem dyniowym i białą czekoladą
Kiedyś ktoś mi napisał, że murzynek to strasznie rasistowska nazwa. Dla mnie jednak, to wspomnienie dzieciństwa, mojej mamy. Niemal w każdą sobotę szybciutko mieszała składniki i zaraz w całym domu pachniało cudownie czekoladą...Robił się murzynek. Znak, że zbliża się niedziela i że zaraz w moich rączkach wyląduje garnek do wylizania :) Dla mnie murzynek zawsze będzie murzynkiem, żadnym brownie, żadnym plackiem czekoladowym, po prostu ukochanym murzynkiem :)Dziś, by nieco wzbogacić smak, dodałam słoiczek dżemu dyniowo - jabłkowego i kawałki białej czekolady.
Składniki:
- 250 g margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mleka
- 4 łyżki kakao
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- tabliczka białej czekolady
- słoiczek dżemu dyniowego
Sposób przygotowania:
Margarynę, cukier, kakao oraz mleko przełożyć do rondelka, zagotować. Odlać pół szklanki (będzie na polewę), ostudzić.Białka oddzielić od żółtek.
Zimną masę połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia, żółtkami, dżemem dyniowym, dokładnie wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Czekoladę posiekać, wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Blaszkę (u mnie 25x25) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto.
Piec w 180 stopniach przez około 45 minut, do tzw suchego patyczka.
Murzynka ostudzić, zimny polać odlaną polewą.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz