Kostka galaretkowo-kokosowa
Jest to nieco inna wersja tradycyjnego śmietanowca. Inna, gdyż zamiast śmietany dodałam mleczko kokosowe. Bardzo prosty i szybki deser w wykonaniu. Do wykonania potrzebujecie tylko 3 składników: mleczka kokosowego, galaretek i wody. Polecam serdecznie!!!Składniki:
- 3 galaretki truskawkowe
- 3 galaretki cytrynowe
- puszka mleczka kokosowego (400ml)
- woda
Sposób przygotowania:
Zagotować 1 l wody. Rozpuścić w niej 3 galaretki truskawkowe. Przelać do dwóch pojemników i pozostawić do stężenia (użyłam dwa duże garnki, galaretka szybko zesztywniała). Sztywną galaretkę pokroić w kostkę. Tortownicę (u mnie o średnicy 26cm) wysmarować tłuszczem. Przełożyć do niej pokrojoną galaretkę.Zagotować 700 ml wody, rozpuścić w niej 3 galaretki cytrynowe, na koniec dodać mleczko kokosowe i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Gdy kokosowa galaretka będzie zimna, wlać ją do tortownicy. Całość wstawić do lodówki, by szystko dokładnie zesztywniało.
Kroić w kostkę.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz