Waniliowa babka budyniowa
Dzisiaj w ekspresowym wydaniu powstała babka. Przepis jest prosty, a wykonanie banalne. Babka wychodzi wilgotna, miękka, o delikatnym maślano - waniliowym posmaku. Idealna do popołudniowej kawy i niespodziewanych gości.Składniki:
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 4 jajka
- 200 g miękkiego masła
- szklanka cukru
- szklanka mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub opakowanie cukru waniliowego)
- szczypta soli
- cukier puder do obsypania
Sposób przygotowania:
Foremkę na babkę z kominem ( pojemność 1,5 l - 1,75 l) wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą.Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem do białości (około 10 minut). Dodać miękkie masło i zmiksować tylko do połączenia się składników. Wymieszać mąkę, budynie waniliowe i proszek do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej. Dodać ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą miksera, do uzyskania jednolitej masy.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i delikatnie, ale dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
Piec około 60 minut w 170 stopniach bez uprzednio nagrzanego piekarnika do tzw. suchego patyczka.
Babkę całkowicie ostudzić, wyjąć z formy i obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz