niedziela, 3 lutego 2019

Sernik z homogenizowanych serków z kokosową kruszonką

Sernik z homogenizowanych serków z kokosową kruszonką

Bezmyślny zakup homogenizowanych serków w promocji spowodował  niechcianą sobotnią burzę mózgów pt. co by tu z nich zrobić. Zjeść? No nie. Sernik na zimno? No nie. A może by tak serniczek pieczony? Ooo tak...Na kruchym spodzie? Oj, zdecydowanie tak. A gdyby jeszcze tak dorzucić chrupiącą kokosową kruszonką do tego??? Biorę się za pieczenie :) I tak oto powstał serniczek na kruchym spodzie, z bardzo delikatnym serowym wnętrzem i przepyszną chrupiącą kokosową kruszonką. I na dodatek w ekspresowym tempie, już po niespełna godzinie, w całym domu unosił się cudowny zapach pieczonego sernika. 

Składniki:

kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 125 g margaryny 
masa serowa:
  • 800 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 5 jajek
kruszonka kokosowa:
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 125 g margaryny
  • 2 czubate łyżki mąki
  • pół szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść. Blaszkę (u mnie 25x25) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić spód blaszki ciastem.

Oddzielić żółtka od białek. 
Żółtka utrzeć do białości z cukrem. Dodać serek waniliowy, szybko zmiksować, wsypać budynie i delikatnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę wylać na ciasto.

Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wyrobić palcami i obsypać wierzch ciasta.

Piec w 180 stopniach przez około 60 minut.

Smacznego!!!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz