Sernik z homogenizowanych serków z kokosową kruszonką
Bezmyślny zakup homogenizowanych serków w promocji spowodował niechcianą sobotnią burzę mózgów pt. co by tu z nich zrobić. Zjeść? No nie. Sernik na zimno? No nie. A może by tak serniczek pieczony? Ooo tak...Na kruchym spodzie? Oj, zdecydowanie tak. A gdyby jeszcze tak dorzucić chrupiącą kokosową kruszonką do tego??? Biorę się za pieczenie :) I tak oto powstał serniczek na kruchym spodzie, z bardzo delikatnym serowym wnętrzem i przepyszną chrupiącą kokosową kruszonką. I na dodatek w ekspresowym tempie, już po niespełna godzinie, w całym domu unosił się cudowny zapach pieczonego sernika.
Składniki:
kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 125 g margaryny
- 800 g serka homogenizowanego waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 5 jajek
- 200 g wiórek kokosowych
- 125 g margaryny
- 2 czubate łyżki mąki
- pół szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść. Blaszkę (u mnie 25x25) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić spód blaszki ciastem.Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka utrzeć do białości z cukrem. Dodać serek waniliowy, szybko zmiksować, wsypać budynie i delikatnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę wylać na ciasto.
Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wyrobić palcami i obsypać wierzch ciasta.
Piec w 180 stopniach przez około 60 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz