Czekoladowa rolada z bitą śmietaną
Zawsze mi się wydawało, że rolada to bardzo trudny wypiek. Nie taki jednak diabeł straszny, jak go malują. Kilka rolad już w swoim życiu upiekłam, kilka udało, się, kilka nie, im mniej się stresuję, tym lepiej mi one wychodzą. Mnie przeraża same zwinięcie i rozwinięcie. Im mniej uwagi przykładam, czy uda się czy nie uda, tym lepiej one się rolują. Jednym słowem, od pewnego czasu współpraca między mną a roladą jakby lepiej się układała :) W gruncie rzeczy, rolada to super prosty i szybki deser. Dzisiejsza czekoladowa z bitą śmietaną została upieczona na imieniny mojego męża, zamiast kwiatka. Mąż był zachwycony, wciągał roladę, kawałek po kawałku.Składniki:
biszkopt:- 5 jaj
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 50 g startej gorzkiej czekolady
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 700 g śmietany 30%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 opakowania śmietanfix
- 50 g startej gorzkiej czekolady
- 50 g posiekanych płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodawać małymi partiami cukier, ciągle ubijając na największych obrotach miksera. Ubijać do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując, na koniec dodać olej i już zmniejszyć obroty.
Startą czekoladę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i przesianą mąką. Wsypać mieszankę do masy jajecznej i łyżką dokładnie wymieszać.
Dużą formę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.
Dużą, czystą ściereczkę delikatnie zwilżyć.
Upieczony gorący biszkopt wyłożyć na wilgotną ściereczkę, ściągnąć papier do pieczenia. Biszkopt rolować ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Odstawić rulon do całkowitego wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać śmietanfixy oraz wanilię i dokładnie ubić, aż krem stanie się bardzo sztywny.
Zimną roladę rozwinąć, ściereczkę zdjąć. Nakładać masę śmietanową, od środka nakładać większą ilość, idąc dalej zmniejszać. Zostawić 2 łyżki masy do posmarowania wierzchu rolady.
Ciasto z kremem zrolować, wierzch posmarować pozostałym kremem. Startą czekoladę zmieszać z posiekanymi płatkami migdałowymi i obsypać wierzch rolady, delikatnie dociskając posypkę.
Najlepiej schłodzić przez noc w lodówce.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz