Sernik ze słonym kajmakiem i prażonymi ziarnami
Sernik w wykonaniu jest banalnie prosty i szybki. Pod warunkiem, że macie gotowy zmielony ser oraz gotową puszkę masy kajmakowej. Spód sernika na bazie herbatników i masła oraz odrobimy masy kajmakowej, kremowy, bardzo delikatny środek serowy, a wierzch zwieńczony prażonymi ziarnami słonecznika i solonym kajmakiem. Na zdjęciu u mnie możecie zauważyć oprócz słonecznika, jeszcze podprażone płatki owsiane. A to tylko dlatego, że pierwszą porcję słonecznika nie uprażyłam, ale spaliłam na czarny węgielek, na drugą porcję zabrakło mi ziaren. wymieszałam więc pół na pół słonecznik z płatkami owsianymi i też wyszło pysznie.Sernik pieczony jest w niskiej temperaturze, wyrasta pięknie i równo. Nie ma opcji, by Wam się nie udał!!!
Składniki:
spód:- 300 g herbatników typu petit
- 100 g masła
- dodatkowo 200 g masy kajmakowej
- 1 kg sera twarogowego zmielonego (najlepiej z wiaderka)
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka śmietany 30%
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 120 g ziaren słonecznika
- 1 bardzo płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka śmietany 30 %
- 200 g masy kajmakowej
Sposób przygotowania:
Masło roztopić i lekko przestudzić. Herbatniki zmielić w malakserze lub za pomocą blendera. Proszek herbatnikowy połączyć z roztopionym masłem i dokładnie wymieszać.Blaszkę (u mnie 25x25) wyłożyć papierem do pieczenia. Masą z herbatników dokładnie wylepić spód formy. Blaszkę schować do lodówki, by spód schłodził się.
Ziarna słonecznika wsypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Prażyć w temperaturze 200 stopni około 5 minut, aż ziarna lekko zarumienią się ( ja niestety zapomniałam i spaliłam pierwszą porcję :) ).
Ser, śmietanę i cukier puder przełożyć do miski, i krótko utrzeć - tylko do połączenia się składników. Następnie dodawać po jednym całym jajku i też krótko każde zmiksować. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy i szybko wymieszać.
200 g masy kajmakowej podgrzać - lepiej rozprowadzi się po spodzie herbatnikowym. Posmarować nią spód.
Następnie wyłożyć masę serową. Wyrównać. Piec około 100 minut w 150 stopniach. Środek sernika musi być ścięty.
Studzić w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach.
Gdy sernik ostygnie przygotować słoną masę z ziarnami. W tym celu podgrzać pozostałe 200 g masy kajmakowej, dodać łyżeczkę soli, łyżkę śmietany 30%. Ciepłą masę wymieszać z podprażonymi ziarnami. Masę wyłożyć na upieczony sernik.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz