Sałatka warstwowa z wiejskim serkiem
Jeszcze nigdy nie robiłam sałatki z serkiem wiejskim. I szczerze mówiąc, nie spodziewałam się niczego dobrego przy takim miksie. Jednak efekt końcowy zaskoczył mnie bardzo pozytywnie, a goście, którzy ją testowali byli zachwyceni.Składniki:
- 500 g serka wiejskiego w granulkach
- 200 g mielonki konserwowej typu baton
- puszka groszku konserwowego
- 5-6 jajek ugotowanych na twardo
- słoik marynowanej papryki
- 1 długi świeży zielony ogórek
- 2-3 pomidory
- mała cebula
- pęczek szczypiorku
- 3 łyżki majonezu
- łyżka keczupu łagodnego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Majonez dokładnie wymieszać z keczupem.Serek wiejski dokładnie odsączyć na sicie.
Pomidor, ogórek, odsączoną paprykę marynowaną, jajka, cebulę i mielonkę pokroić w kosteczkę. Szczypiorek posiekać.
Należy wszystkie warzywa dokładnie odsączyć na sicie, gdyż ta sałatka ma silną tendencję do puszczania soków.
Układać w szklanej przezroczystej misce warstwy:
- odsączony pomidor
- cebulka
- sól pieprz
- zielony ogórek
- odsączona marynowana papryka
- mielonka
- odsączony serek wiejski
- odsączony groszek
- jajka
- sól pieprz
- sos majonezowo keczupowy
- szczypiorek
Smacznego!!!
Ja też nigdy nie robiłam sałatki z serkiem wiejskim. Nawet nie wpadłabym na to. Ciekawy pomysł Elwiro :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Justyna :)
Usuń