Kopiec kreta na dużą blachę
Mam i ja. Kopiec kreta. Po raz pierwszy w życiu. Do tej pory widziałam kopce kreta tylko na sklepowych półkach, w kartonikach. Tzw. gotowce. Nie lubię gotowców. Postarałam się, poszperałam i upiekłam sama. Nie lubię również bananów w wypiekach. Jednak akurat w kopcu, banan pasuje idealnie. Ciasto jest przepyszne i naprawdę nieskomplikowane.Składniki:
ciasto:- 2 szklanki mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 5 jajek
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka cukru
- szklanka gorącej wody
- 3 łyżki kakao
- 0,5 l śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa
- 6 bananów
- sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Margarynę roztopić w rondelku.Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, wlać roztopioną margarynę oraz gorącą wodę i utrzeć mikserem.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do ciasta, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać do masy i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Blaszkę (u mnie 25x40) wyłożyć papierem do pieczenia. wyłożyć masę, równo rozprowadzić. Piec w 180 stopniach przez około 45 minut.
Ciasto ostudzić. Ściąć nierówny wierzch ciasta i rozkruszyć w dłoniach.
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Ostudzić.
Banany obrać, ułożyć na talerzu, skropić sokiem z cytryny i polać tężejącą galaretką (około połowa szklanki). Gdy galaretka lekko zesztywnieje na bananach, należ je przełożyć na ciasto. Resztę galaretki lekko podgrzać, ostudzić.
Śmietankę ubić c cukrem pudrem na sztywno. Następnie wąskim strumieniem wlać przestudzoną galaretkę, wymieszać.
Masę śmietanową wyłożyć na banany, równo rozprowadzić. Można kilka razy lekko stuknąć całą blaszką o blat by masa dokładnie wypełniła przestrzenie między bananami.
Całość posypać pokruszonym ciastem.
Schłodzić.
Smacznego!!!
U mnie wyszedl zakalec
OdpowiedzUsuńWyszło super (bez zakalca)
OdpowiedzUsuńMi rowniez wyszedl zakalec ...:/
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny mi wyszedł
OdpowiedzUsuń