Skrzydełka a'la KFC
Jeśli lubicie kurczaka z KFC, to jest to propozycja zdecydowanie dla Was. Pikantne skrzydełka, nóżki, co kto lubi. Choć u mnie dzisiaj skrzydełka, ale w wersji bardzo łagodnej, ze względu na moją córkę, która do pikantności jeszcze nie dorosła. Wy możecie sobie poszaleć, albo z pieprzem cayenne, albo z papryczką chili, albo z inną Waszą ulubioną ostrą przyprawą. Skrzydełka wyszły rewelacyjne. Panierka chrupiąca, a środek soczysty i bardzo delikatny.Składniki:
- 1,5 kg skrzydełek
- sól
- pieprz
- papryka czerwona słodka (u mnie łagodna, ale polecam ostrą)
- odrobina papryki chili
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- około 1/3-1/2 szklanki mąki pszennej
- sól
- papryka
- mąka do obtaczania
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Skrzydełka umyć, osuszyć, odciąć lotki (lotki wyrzucić, bądź ugotować na nich bulion), pozostałą część przeciąć na pół. Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką i odstawić do lodówki na 15 minut. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe. Jajko, mleko, mąkę, sól oraz odrobinę papryki dokładnie zblendować, by dobrze napowietrzyć ciasto. Ciasto wlać do skrzydełek i wszystko razem wymieszać. Do większej miski wsypać sporą ilość mąki. Skrzydełka obtoczone w cieście naleśnikowym przekładać do miski z mąką i dokładnie obsypać je mąką. Tak przygotowane mięso smażyć na głębokim oleju, przez około 10 minut, aż panierka pięknie się zezłoci.Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz