Babka ziemniaczana z wkładką
Przepisów na babkę jest całe mnóstwo, każdy ma swój wypróbowany sposób. Jest to regionalne danie z Podlasia. Babka stała się na tyle popularna, że doczekała się swojego święta, w Supraślu koło Białegostoku obywają się Mistrzostwa Świata w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej. Sam wygląd tego dania nie jest zbyt zachęcający ale smak - niebo w gębie. Dobra na zimno, na ciepło, a najlepsza chyba odsmażana dnia następnego. Mąż popija ją mlekiem, ja wolę z keksem śmietany. Pracochłonna, bo jednak komu by się chciało trzeć 3 kg ziemniaków, ale warta tej pracy i czasem startych paznokci i palców:)
Składniki:
- 3 kg obranych ziemniaków
- 0,5 kg zmielonej łopatki
- 3 duże cebule
- 3-5 jaj (użyłam 5 małych)
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki majeranku
- ewentualnie 2 łyżki mąki pszennej
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
- masło do wysmarowania blaszki
- bułka tarta do obsypania blaszki
Sposób przygotowania
Mięso przesmażamy na 2 łyżkach oleju, pod koniec smażenia dodajemy posiekane 2 cebule i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, solimy i pieprzymy. Dużą blaszkę 36x25 smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Obrane ziemniaki zcieramy na tarce jak do placków. Przygotowujemy miskę i sito. Wygniatamy ziemniaki na sicie, aby dokładnie ociekły z wody. Wodę delikatnie wylewam z miski, gdyż na dnie osiadła skrobia ziemniaczana, którą dodaję do ziemniaków. Cebulę zcieramy lub bardzo drobno siekamy. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Łączymy wszystkie składniki: ziemniaki, przesmażone mięso, żółtka, posiekaną cebulę, skrobię z ziemniaków, majeranek, pieprz, sól, jeśli masa jest bardzo wodnista, dodajemy 2 łyżki mąki pszennej. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dajemy pianę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do przygotowanej blaszki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200-220 stopni na około godzinę, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160-180 stopni i pieczemy jeszcze około godziny.
Smacznego!!!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz