Magiczne
Uwierzycie że ciasto składające się z 3 warstw, jesteście zrobić w niespełna 15 minut? Wylewamy na blaszkę jedną, rzadką masę, w piekarniku dokonuje się czary mary...Po godzinie otrzymujemy na wierzchu puszysty biszkopt, w środku masę budyniową i dość zwarty spód. Szybkie, przepyszne budyniowe ciasto.
Składniki:
- 1/2 litra letniego mleka
- 115 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 4 krople octu
- 1 łyżka wody
- laska wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i łyżką wody na puszystą masę. Masło roztopić i ostudzić, dodać do żółtek, zmiksować. Do masy dodawać na przemian mąkę i letnie mleko i dalej miksować. Dodać ziarenka z laski wanilii i białka ubite z octem na sztywną masę, delikatnie wymieszać. Podłużną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 60-70 min. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz