Kurze podudzia a'la creme
Ciekawa alternatywa dla pieczonego kurczaka. Udka duszone w śmietanie. Delikatny smak, mięso kruche, a sos kremowo-śmietanowy. Szybki i tani sposób na zwyczajnego kurczaka.
Do dzieła.
Składniki:
- 8 podudzi z kurczaka
- kilka szalotek
- sok z jednej cytryny
- 400 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki mąki
- 2 łyżki masła do smażenia
- 1 żółtko
- sól
- biały pieprz
- 1/2 l bulionu warzywnego
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
Podudzia umyć, osuszyć, natrzeć solą i sokiem z cytryny. Odstawić na min. godzinę w chłodne miejsce.
W rondlu rozpuścić masło, kurczaka zarumienić z obu stron, wrzucić obrane, całe szalotki i od razu wlać bulion. Dusić po przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Wymieszać śmietankę z mąką i żółtkiem, wlać do kurczaka i chwilkę poddusić. Przed podaniem doprawić sos solą i białym pieprzem, a talerz posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz