Milky way bez pieczenia w 10 minut
Ostatnio nie chce mi się piec. A coś słodkiego się przecież chce. Milky way miał powstać w zeszłym tygodniu. Niestety herbatników kakaowych zabrakło. Herbatniki zakupione, więc i ciasto już się chłodzi w lodówce. Szybkie. Rzekłabym nawet, że błyskawiczne. A jakie wyśmienite...Nie chce się wierzyć, że coś co powstało w zaledwie 10 minut może być tak dobre...A czasem piekę, wymyślam, przekładam i znowu piekę, czasem rozczarowanie, coś się przypali, gdzieś zakalec wyjdzie, coś się połamie, a ty 2 godziny mieszałaś, piekłaś i co? I nie wyszło...Ale milky way na pewno Ci się uda. Szybko i sprawnie. I pysznie.Składniki:
- 3 szklanki mleka w proszku niegranulowanego
- 3/4 szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- około 300-400g herbatników kakaowych typu petit (ilość uzależniona od wielkości herbatników i Waszych blaszek)
- 250 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Mleko wlać do rondelka. Wsypać cukier i cukier waniliowy i zagotować. Ostudzić - ja by nie czekać za długo wstawiłam rondel do zimnej wody.Masło dokładnie utrzeć. Następnie wlać przestudzone mleko, zmiksować i dodać mleko w proszku i znowu zmiksować.
Blaszkę (u mnie 20x20) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć pierwszą warstwę herbatników.
Masę podzielić na pół. Wyłożyć pierwszą połowę na herbatniki, wyrównać, położyć drugą warstwę herbatników, na nią drugą połowę masy, wyrównać i przykryć wszystko ostatnią warstwą herbatników.
Połamaną czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na herbatniki. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Smacznego!!!
Takie szybkie ciasta to ja lubię ;)
OdpowiedzUsuńJa też
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne, skorzystałem.
darmowe ogłoszenia Zapraszam
Tez skorzystam
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńSuper
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis .Tani i szybki spruboje za tydzien
OdpowiedzUsuńPolecam 😃😃😃
UsuńSuper ☺
OdpowiedzUsuńNa sam widok ślinka leci 😁
OdpowiedzUsuńGdzie kupię takie mleko w proszku niegranulowane ?
OdpowiedzUsuńW każdym większym supermarkecie, ja kupuję zazwyczaj w Auchan.
UsuńWszędzie. Jest m.in. 🐞, Carrefour, Delikatesach Centrum - 500 g w foliowej ciemno niebieskiej torebce ok 10 zł.
UsuńMam blaszkę 25x35 - o ile powiększyć porcje składników?
OdpowiedzUsuńRadziłabym o 1/3 zwiększyć składniki.
OdpowiedzUsuńA jeszcze jedno pytanie bo nie chciałabym zepsuć - czy masło ma być w temp pokojowej czy z lodówki?
OdpowiedzUsuńW temperaturze pokojowej szybciej się utrze 😊
UsuńA te mleko w proszku to jakie ma być?
OdpowiedzUsuńZazwyczaj kupuje Łaciate albo z Mlekowity 😊
UsuńPełne niegranulowane. Ok 10 zł torebka 500g.
UsuńMlekovita lub Łaciate.
A te mleko w proszku to jakie ma być?
OdpowiedzUsuńJa chyba jutro zrobię ale dla przełamania słodyczy chyba dołożę cieniutka warstwę powideł śliwkowych pod mase
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ale następnym razem chyba mniej cukru i będzie idealne.
OdpowiedzUsuń