Makaron w sosie szpinakowo - kokosowym
Obiad w 10 minut? Oj tak...Marzenie każdej kobiety :) Nie zawsze tak się da. Dzisiaj jednak udało się. Troszkę z lenistwa, troszkę z braku pomysłu - choć jak widać brak pomysłu, to jednak pomysł :) Makaron to przeważnie zawsze szybki temat. A dzisiaj to nawet bardzo szybki. Makaron gotuje się w garnku, a wy w międzyczasie szybciutko przyrządzacie sos. Sos na bazie szpinaku i gęstego mleka kokosowego. Całość posypałam prażonymi ziarnami słonecznika, by nie tylko przyjemnie wciągało się makaron, ale również przyjemnie chrupało.Składniki:
- ok. 500 g mrożonego szpinaku
- 400 ml gęstego mleka kokosowego
- szklanka wody
- 4 ząbki czosnku
- cebula
- spora łyżeczka pieprzu cytrynowego
- sól
- ewentualnie szczypta pieprzu cayenne
- 2 łyżki oleju
- ulubiony makaron (u nas spaghetti)
- garść prażonych ziaren słonecznika
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.W między czasie cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni na 2 łyżkach oleju. Następnie dodać mrożony szpinak, wlać szklankę wody i smażąc, rozmrażać szpinak. Gdy szpinak będzie już rozmrożony, a około 3/4 wody odparowana, dodać posiekany czosnek, wlać mleko kokosowe, doprawić wszystko do smaku solą, pieprzem i dusić około 4-5 minut na małym ogniu. Sos lekko przestudzić, zblendować. Odcedzony makaron wrzucić na patelnię z sosem, dokładnie wszystko wymieszać, by sos obtoczył po całości makaron.
Wykładać na talerz i obsypać słonecznikiem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz