Sałatka z buraków z ogórkiem i chrzanem
Uwielbiam czerwone buraki. Dlatego bardzo często goszczą na moim stole. W spiżarni zawsze stoi ogromny zapas buraczków na zimę, ale by nie było nudno, czasem gotuję buraki i przyrządzam buraczki nieco inaczej niż w słoiczku. Tym razem z sałatce wylądował ogórek kiszony, jabłko, szczypiorek oraz chrzan. Czyli odrobina słodyczy, kwasowości i ostrości i powstała ogromna bomba witaminowa. W sam raz do kotleta i gotowanych ziemniaczków.Składniki:
- 5 czerwonych buraków (około 1kg)
- 2 jabłka
- 4 ogórki kiszone
- cebula
- pęczek szczypiorku
- puszka kukurydzy
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki chrzanu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Buraki dokładnie umyć, wyszorować, i ugotować w wodzie do miękkości. Ostudzić i obrać. Zetrzeć na średniej tarce do warzyw. Jabłka obrać, wydrążyć nasienie i również zetrzeć na tarce.Ogórki i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Szczypiorek posiekać. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Śmietanę, majonez i chrzan wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku. Przełożyć gotowy sos do warzyw i wszystko razem wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz