Śmietanowiec w waflach
Śmietanowiec czy jak kto woli galaretka, zamknięta w waflu. Bardzo szybki deser, efektowny i co najważniejsze, bardzo prosty w wykonaniu. Polecam serdecznie. Kolory galaretek oczywiście dowolne, co komu w duszy gra :)Składniki:
- 2 kwadratowe wafle tortowe
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 3 galaretki
Sposób przygotowania:
Pierwszą galaretkę rozpuścić w 400ml gorącej wody ( u mnie czerwona malinowa). Pozostawić do ostygnięcia.Drugą (u mnie cytrynowa), rozpuścić w 200ml wrzącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Trzecią (u mnie czerwona malinowa) rozpuścić również w 200ml gorącej wody i ostudzić.
Gdy galaretki zaczną lekko tężeć - ubić 200ml śmietany na sztywno i dodać żółtą galaretkę, zmiksować wszystko.
Pierwszy wafel przyciąć do rozmiarów Waszej blaszki (u mnie 20x20), blaszkę wyłożyć folią spożywczą, włożyć na dno wafel i wylać pierwszą masę śmietanowo-galaretkową żółtą. Wstawić do lodówki. Gdy masa będzie sztywna, wylać gęstniejącą czerwoną galaretkę (400ml). Wstawić do lodówki. Gdy galaretka zesztywnieje, ubić pozostałe 200ml śmietany, wlać pozostałą czerwoną galaretkę-200ml, zmiksować i wylać na wierzch. Przyciąć drugi wafel do wielkości blaszki, przykryć masy waflem, lekko docisnąć i wstawić najlepiej na noc do lodówki, by wafle zmiękły.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz