Bitki z karkówki na kapuście kiszonej
Karkówki w naszym domu nigdy dość! W jakiejkolwiek postaci, zawsze jest chętnie widziana na moim stole. A tym razem w towarzystwie duszonej kiszonej kapusty. Solidny kawałek treściwego mięsa z kapustą, a do tego ugotowane ziemniaki - obiad na niedzielę jak się patrzy. Kapustę można doprawić na słodko - wystarczy odrobina powideł śliwkowych lub/i garść rodzynek, bądź też bardziej wytrawnie, wystarczy dodać winne jabłko, lub/i pikantny sos paprykowy. Ja smaki wypośrodkowałam. Dodałam powideł śliwkowych i pikantnego sosu paprykowego.Składniki:
- około 1 kg karkówki
- około 1 kg kiszonej kapusty
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- odrobina mąki do oprószenia mięsa
- łyżeczka kminku w proszku
- łyżeczka majeranku
- 2-3 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego zmiażdżonego w możdzieżu
- 2-3 łyżki powideł śliwkowych
- 2-3 łyżki keczupu pikantnego
- 2-3 łyżki ostrego sosu paprykowego
- pół litra bulionu (może być z kostki)
- olej do smażenia mięsa
Sposób przygotowania:
Karkówkę pociąć na grubsze plastry (2cm). Delikatnie rozbić, posolić, oprószyć mąką. Obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Przełożyć na talerz. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tej samej patelni.Kapustę kiszoną drobno pokroić. Wymieszać z pieprzem, majerankiem, kminkiem oraz zielem angielskim, dodać 2 listki laurowe. Kapustę przełożyć do wysokiego rondla, zalać bulionem, na wierzch położyć cebulę, na cebulę obsmażone plastry karkówki. Rondel przykryć. Dusić na małym ogniu. Gdy kapusta będzie miękka, dodać powidła, keczup, sos paprykowy, wszystko wymieszać i dusić jeszcze z 15 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz