Mazurek z kajmakiem i orzechami w miodzie
Święta wielkanocne bez mazurka to podobno nie święta :) No cóż, dla jednych najważniejsze są baby, dla innych serniki, co dom to obyczaj. Ja uwielbiam mazurki. Są pyszne, słodkie i banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. A wiadomo, że przed świętami czas jest najważniejszy.Klasyczne kruche ciasto z masą kajmakową i orzechami smażonymi w miodzie i cukrze. Mniam.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
- 250 g masy kajmakowej
- 150 g orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru
- 100g masła
- 100 g podprażonych płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Masło zetrzeć na tarce jarzynowej lub pokroić w kostkę. Dodać mąkę
wymieszaną z cukrem pudrem, żółtko i wodę, wyrobić ciasto rękoma.
Formę 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wywałkować i
przełożyć do blaszki (ja robię to na tym samym papierze do pieczenia,
którym wyłożyłam blaszkę, wałkuję na stole, po czym przenoszę razem z
papierem do blaszki). Nie zapomnijcie wylepić 2 cm boków!!! Ciasto jest
bardzo elastyczne, z łatwością można wylepić boczki.
Blaszkę wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Ja zostawiłam je w spokoju na całą noc.
Następnie pieczemy ciasto w temperaturze 180 stopni przez około 20
minut. Ciasto musi być tylko lekko zarumienione, nie spieczone.
Upieczone, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Ostudzony mazurek smarujemy masą kajmakową.
Masło, miód i cukier przekładamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Orzechy włoskie siekamy. Wrzucamy do rondla i chwilę wszytko smażymy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Wierzch mazurka przyozdobić na przemian masą orzechową i podprażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz