Wilgotny, mocno ananasowy, naszpikowany kawałeczkami ananasa i podrasowany syropem ananasowym, lekko cytrynowy, a do tego wszystkiego szybki w wykonaniu placek z owocami w środku zimy :) Brzmi ciekawie? Wypróbujcie!!!
Składniki:
- 125 g masła
- 3 jajka
- puszka ananasów
- otarta skórka z jednej cytryny
- 25ml soku z cytryny
- 150 g cukru
- 225 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki likieru kokosowego (ewentualnie wystarczy 2-3 łyżki wrzącej wody)
- wiórki kokosowe do obsypania
Sposób przygotowania:
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać.Masło i cukier utrzeć do białości, następnie dodawać po jednym jajku, nie przestając miksować. Dodać otartą skórkę z cytryny.
Odlać 150 ml syropu z ananasów, dolać 25 ml soku z cytryny.
Do masy na przemian dodawać mąkę i syrop, miksując na najniższych obrotach. Mieszać tylko do połączenia się wszystkich składników.
Blaszkę (u mnie tortownica o średnicy 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wyrównać.
Ananasa pokroić w kostkę i wyłożyć na wierzch ciasta.
Piec w 160 stopniach przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Ciasto jest rzadkie, dlatego kawałeczki ananasów opadną na dno tortownicy. Dlatego należy przestudzić ciasto, a następnie wyłożyć je do góry dnem na paterę, wówczas owoce znajdą się na górze.
Cukier wymieszać z likierem/wodą i polukrować zimny placek. Obsypać wierzch wiórkami kokosowymi.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz