Wafle mleczno czekoladowe
Przekładane wafle na moim stole zawsze się sprawdzają, jako deser dla najbliższych lub okazjonalnie przy wszelakich imprezach. A już mój mąż, to mógłby pochłonąć ich tonę, nie ważne jak i czym, słowo "wafle" działa na niego narkotyzująco :). Dlatego w obawie, by nie zniknął mi cały kwadrat świeżo zrobionych wafli, muszę je przed mężem ukrywać. A dzisiejsza propozycja wafli to wafle dwukolorowe -mleczne, na bazie mleka w proszku i czekoladowe - mleko w proszku z dodatkiem kakao. Są wilgotne, pyszne mega słodkie. Ale przecież o słodkość w deserze chodzi, prawda? :)Składniki:
- opakowanie kwadratowych wafli (u mnie 7 szt.)
- 250 g margaryny
- szklanka cukru
- 2/3 szklanki mleka
- 3 szklanki mleka w proszku
- ewentualnie kilka kropel aromatu waniliowego lub świeża wanilia
- 250 g margaryny
- szklanka cukru
- 2/3 szklanki mleka
- 2 szklanki mleka w proszku
- 2 czubate łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Przygotować 2 rondelki z grubym dnem. Do każdego rondelka wrzucić margarynę oraz cukier i podgrzewać do rozpuszczenia się obu składników. Następnie wlać do każdego rondla mleko, zagotować i gotować kilka minut. Oba rondelki zestawić z ognia, chwilę przestudzić. Do wciąż gorących płynów dodać: do pierwszego rondla 3 szklanki mleka i dokładnie, intensywnie wymieszać, aż powstanie gładka masa. Do drugiego rondelka dodać 2 szklanki mleka i kakao i również dokładnie wymieszać. Wafle przekładać na przemian gorącymi masami. Gotowy wafel, obciążyć czymś ciężkim i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Zimne pokroić dowolnie.Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz