Zupa gulaszowa
Powiem szczerze, że zupę gulaszową robiłam po raz pierwszy. O ile gulasz jemy w domu nadzwyczaj często, tak o zupie nigdy pomyślałam. A szkoda, danie jednogarnkowe, syte, rozgrzewające, więc idealne w chłodne dni i można nakarmić całą armię, bądź też mieć obiad z głowy na co najmniej 2 dni. Przeglądając przepisy w różnych źródłach, odnalazłam tyle przepisów ile źródeł :) Każdy inny, pewnie każdy smaczny, ale postawiłam na swój smak.Składniki:
- 1,5-2kg łopatki
- 3 duże cebule
- kilka ząbków czosnku
- 2 duże marchewki
- 2 duże czerwone papryki
- kilka ziemniaków
- 0,5 l przecieru pomidorowego
- 100 g smalcu
- kilka listków laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- czerwona papryka słodka
- odrobina ostrej papryki
- czerwona papryka wędzona
- mielony kminek
- sól
- pieprz
- woda
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć dokładnie we wszystkich paprykach,kminku, soli, pieprzu i odstawić na min. godzinę w chłodne miejsce. Następnie na gorącym smalcu przesmażyć krótko mięso, przełożyć do dużego garnka (u mnie 7 l). Na tej samej patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwileczkę przesmażyć, dodać marchew startą na tarce i jeszcze chwilę smażyć. Wszystkie warzywa przełożyć do mięsa, dodać listki laurowe, ziele angielskie, zalać wodą i gotować do miękkości mięsa. Dodać pokrojone w kostkę, obrane ziemniaki, wlać przecier pomidorowy i gotować do miękkości ziemniaków. Na koniec dodać pokrojoną czerwoną paprykę i gotować jeszcze chwilkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz