Roladki z karkówki z marchewką
Uwielbiamy karkówkę. Duszoną, panierowaną, nadziewaną, smażoną. W każdej postaci :) Nie ma to jak solidny, treściwy kawałek mięsa na obiad. Ale by nie było nudno, dziś podałam kawał mięsa i solidną porcję warzyw w jednym. Jednym słowem roladka z karkówki z duszoną marchewką z cebulą i ziołami. Panierowane i smażone. Marchewkę przyprawiłam lekko pikantnie, aromatycznie, odrobiną imbiru, curry i zaprawiłam słodką śmietanką. Powiem szczerze, że tak przyprawioną marchewkę, mogłabym zjeść samą :)Składniki:
- 1 kg karkówki
- 0,5 kg marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- curry
- imbir w proszku
- sól
- pieprz
- odrobina ostrej papryki
- około 100 ml śmietany 30 %
- jajka i bułka tarta do panierki
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Karkówkę pociąć w plastry, dokładnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem.Marchewkę obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na odrobinie oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek, marchew i chwilę smażyć. Doprawić do smaku imbirem, papryką, curry, solą, pieprzem, wlać śmietanę i gotować do zredukowania się płynu. Ostudzić.
Na rozbitych plastrach karkówki układać porcję marchewki, zwinąć mięso w rulon, jeśli jest potrzeba, spiąć wykałaczkami. Rolady obtoczyć w rozkłóconym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz