Ciasto kokosowe ze śliwkami
Właściwie to dzisiejsze ciasto jest połączeniem cytryny z wiórkami kokosowymi i śliwkami. Brzmi dość abstrakcyjnie? Może i tak, ale w smaku jest bezbłędne. Czuć aromat cytryny, delikatną chrupkość i słodkość wiórków oraz przecudowną kwaskowatość śliwek. Wszystko zwieńczone kruszonką. Szybkie, bardzo proste w przygotowaniu i ciekawe w smaku.Polecam.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 120 g wiórek kokosowych
- 5 jajek
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z jednej dużej cytryny
- 250 g kwaśnej śmietany 12%
- około 1kg śliwek
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g margaryny
Sposób przygotowania:
Margarynę ucierać z cukrem przez kilka minut, następnie dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając. Dodać otartą skórkę z cytryny oraz wiórki kokosowe, można wzbogacić jeszcze ciasto kilkoma kroplami olejku cytrynowego. Mąkę z proszkiem przesiać i dodawać partiami na przemian ze śmietaną. Wszystko dokładnie wymieszać.Blaszkę (u mnie 40x26) wyłożyć papierem do pieczenia.
Śliwki umyć, przepołowić i wydrążyć pestki.
Składniki na kruszonkę dokładnie wyrobić palcami.
Ciasto wyłożyć na blaszkę, wyrównać. Połówki śliwek wciskać bokiem w ciasto. Wierzch posypać kruszonką.
Piec około 45 minut w 160 stopniach.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz