Świeża sałatka z wędzonym kurczakiem
Z ręką na sercu mogę powiedzieć, że dzisiejsza sałatka świetnie nadaje się jako przystawka w letnie, upalne dni. Świeża - to za sprawą zielonego świeżego ogórka oraz koperku i sycąca - dzięki wędzonemu kurczakowi i ryżowi. Będzie dobra zarówno jako przystawka, świetna przy grillu, albo jako sycąca kolacja. Jeśli nie przepadacie za majonezem, którego użyłam do zespolenia sałatki, możecie użyć gęstego jogurtu greckiego i dodatkowo skropić wszystko kilkoma kroplami cytryny. Też będzie smacznie. Polecam serdecznie!!!Składniki:
- 2 wędzone ćwiartki z kurczaka
- 1 długi, duży ogórek, lub kilka mniejszych, gruntowych
- spory pęczek koperku
- 1 ugotowany woreczek ryżu
- puszka kukurydzy
- świeżo zmielony pieprz
- 1 ząbek przeciśniętego czosnku
- sól
- 2-3 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
Z ćwiartek ściągnąć skórkę, powycinać kości. Mięsko pokroić w kosteczkę. Ogórka obrać ze skórki, również pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Kukurydzę odsączyć na sicie. Zimny ryż, ugotowany wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, delikatnie rozdrobnić widelcem. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i sól do smakui połączyć z majonezem. Wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz