Sałatka z cukinii z kurkumą na zimę
Bratowa tak zachwalała sałatkę z cukinii z kurkumą, że musiałam ją zrobić. Fakt. Potwierdzam, jest świetna. Przepis od razu przekazałam koleżance. Zrobiła już drugą turę słoików i wciąż mało :) Ja czekam, aż cukinia narośnie mi na krzaku i też mam zamiar zrobi drugą porcję. Przepis jest prosty. Super smakuje i pięknie się prezentuje.Składniki:
- około 3 kg cukinii (już obranej i wydrążonej)
- 3 czerwone papryki
- 5 dużych cebul
- 3-5 ząbków czosnku
- 3 płaskie łyżki soli
- 2 płaskie łyżki gorczycy
- 3 szklanki cukru
- 2 szklanki octu
- 3 łyżeczki soli
- 3 kopiaste łyżki kurkumy
Sposób przygotowania:
Cukinię myjemy, obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy gniazda nasienne (najlepiej za pomocą łyżki), a następnie każdą połówkę przekroić jeszcze na pół. Ćwiartki pokroić w plasterki. Cukinię umieścić w dużej misce. Paprykę wydrążyć z nasienia, pokroić w paseczki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą i zasypać 3 płaskimi łyżkami soli. Odstawić na około 4 godziny, po czym odcisnąć powstały płyn.Zagotować zalewę z podanych składników i gorącą zalać odciśnięte warzywa. Wymieszać wszystko razem, odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Gotową sałatkę napełnić czyste słoiki i pasteryzować 15 minut.
Smacznego!!!
Zalewa z samego octu...?
OdpowiedzUsuńPrzecież to sam kwas będzie.
Przypadkiem wody tam nie ma?
tak, tylko ocet i aż 3 szklanki cukru, więc aż tak octowo nie będzie...
UsuńSałatka super. Polecam.
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało 😊
UsuńJest pyszna, wszystkim niedowiarkom polecam zrobić. Mój syn, który wręcz nienawidzi cukinii, zjadł mi praktycznie cały zapas..
OdpowiedzUsuńSuper 👍👍👍
UsuńNo bo robię właśnie, mam klęskę urodzaju cukini
OdpowiedzUsuń