Roladki z cukinii z serkiem i szczypiorkiem
To bardzo szybka, elegancka i smaczna przystawka. Cukinia jest teraz dostępna przez cały rok na bazarach, ale nie ukrywam, że najlepiej smakuje właśnie teraz. Latem. Młoda, jeszcze nie wyrośnięta, pokrojona w cienkie plasterki, lekko podsmażona, i zrolowana ze śmietankowym serkiem, czosnkiem i świeżym szczypiorkiem. Akurat na raz do buzi. Świetnie się sprawdzi na Waszych imprezowych stołach.Składniki:
- 1-2 małe cukinie
- 150 g serka śmietankowego (użyłam almette)
- 1 ząbek czosnku
- pęczek szczypiorku
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Cukinie umyć. Za pomocą łopatki do sera kroić w cienkie plasterki wzdłuż cukinii. Wybrać 12-14 najlepszych plastrów. Lekko posolić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie zlać powstały płyn, każdy plaster lekko odsączyć na papierze kuchennych i krótko przesmażyć na patelni grillowej (na zwykłej też się uda) z obu stron. Plastry przestudzić.Śmietankowy serek wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
Każdy plaster smarować delikatnie odrobiną serka i rolować.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz