Sałatka kalafiorowa z czosnkiem i ogórkiem
Sezon na kalafior trwa w pełni. Ostatnio powstała sałatka z surowego kalafiora, a dzisiaj z gotowanego. Z dużą ilością czosnku, zielonego ogórka, koperku i oczywiście słodkiej kukurydzy. Idealnie wpasowała się do mięsa z grilla.Składniki:
- 1 średni kalafior
- 4-5 ząbków czosnku
- 4 średnie ogórki
- puszka kukurydzy konserwowej
- pęczek koperku
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Kalafior umyć, wrzucić na gotujący, osolony wrzątek i gotować około 7 minut. Wyjąć i ostudzić. Kalafior nie może być zbyt bardzo ugotowany. Zimny podzielić na małe różyczki.Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem greckim, majonezem i posiekanym koperkiem.
Ogórki pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć.
Wszystkie warzywa połączyć ze sobą, dodać sos czosnkowy, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, wstawić na godzinę do lodówki, by sałatka przegryzła się.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz