Cukinia na słodko z kurkumą do słoików
Mimo suszy w tym roku, cukinia obrodziła w moim ogrodzie pięknie. Krzaki są ciągle oblepione owocami cukinii. Mniejsze cukinie zjadamy na bieżąco, wielkie pozostawiam do przetworów na zimę. A dzisiaj padło na cukinię w słodko kwaśnej zalewie z dodatkiem goździków i kurkumy. Będzie świetnym dodatkiem do mięs lub jako przystawka na wszelakie imprezy, ale nada się również do wypieków, np. serników czy tart owocowych. Można z powodzeniem wykorzystać słoiczek takiej cukinii do sałatki np. z kurczakiem.Składniki:
- 3kg cukinii (już obranej i wydrążonej z pestek)
- 1 kg cukru
- 2 łyżki kwasku cytrynowego
- 2 opakowania cukru waniliowego
- kilka goździków
- łyżka kurkumy
- 1,5 l wody
Sposób przygotowania:
Cukinię obieramy ze skórki, wydrążamy dokładnie gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. 1,5l wody gotujemy z kwaskiem cytrynowym. Zalewamy tym wrzątkiem kostki cukinii i pozostawiamy na 24 godziny co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zlewamy zalewę do dużego garnka, wsypujemy cukier, dodajemy goździki i kurkumę, gotujemy. Wrzucamy cukinię i gotujemy około 12 minut na najmniejszym ogniu.Gorącą cukinię nałożyć do czystych słoików, mocno zakręcić, ustawiać do góry dnem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz