Roladki z udka kurczaka z brokułem i serem
Przyznam się bez bicia, że nie trybowałam kurczaka. Kupiłam gotowe filety. Dlatego mogę napisać, że jest to bardzo szybkie danie. Jeśli pokusicie się o wycinanie kości z udek, czas wykonania obiadu wydłuży się zdecydowanie. Roladki robią się błyskawicznie. Wystarczy trochę przypraw, krótko obgotowane różyczki brokuła, starty ser, kilka wykałaczek i rozgrzany piekarnik. Podałam roladki z ziemniakami i surówką colesław.Składniki:
- 12 wytrybowanych udek z kurczaka bez skóry
- 1 brokuł
- 150 g sera żółtego
- sól
- świeżo starty pieprz
- czosnek granulowany
- słodka czerwona papryka
- odrobina oleju do polania roladek
Sposób przygotowania:
Filety z udek kurczaka delikatnie, ale dokładnie rozbić. Każdy płat mięsa posolić, oprószyć papryką, czosnkiem i świeżo zmielonym pieprzem i wstawić do lodówki na godzinę.Brokuła podzielić na małe różyczki. Zagotować wodę z dodatkiem soli i pół łyżeczki cukru. Brokuł wrzucić na wrzątek i gotować 3 minuty. Odcedzić, ostudzić. Żółty ser starkować. Wymieszać brokuły z serem.
Na każdy płat mięsa położyć łyżkę farszu, zwinąć w rulon, spiąć wykałaczkami jeśli się rozpadają ruloniki. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wierzch roladek oprószyć słodką czerwoną papryką, polać odrobiną oleju. Przykryć naczynie folią aluminiową. Piec przez około 1 godzinę w 180 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia ściągnąć folię, by roladki mogły się zarumienić.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz