Sałatka z selerem naciowym, jajkiem i szynką
Pierwszy raz posadziłam w swoim ogrodzie seler naciowy. Susza dała mu w kość, łodygi jakieś takie mizerne porosły, ale na sałatkę, lub do pochrupania jest w sam raz.Nazrywałam więc sporą część co większych łodyg, wyciągnęłam kilka produktów z lodówki i na szybko powstała sałatka do kolacji.
Składniki:
- kilka łodyg selera naciowego
- 200 g szynki
- 5 ugotowanych na twardo jajek
- puszka kukurydzy konserwowej
- 3-4 ogórki kiszone
- kilka plastrów czerwonej papryki marynowanej
- pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Łodygi selera umyć, pociąć w plasterki. Jajka, szynkę, ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać. Kukurydzę odsączyć na sicie. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Wstawić do lodówki na godzinę.Smacznego!!!
Zrobiłem i przepyszna sałatka :-)
OdpowiedzUsuńSpróbuję zobaczymy
OdpowiedzUsuńBardzo pyszna sałatka.
OdpowiedzUsuń