Ciasto imbirowe z jabłkami
W całym domu unosi się cudowny zapach pieczonego placka. Maślany, z nutą ostrego imbiru i oczywiście jabłkowy. Szybki, taki na już do popołudniowej jesiennej kawki.Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- szklanka cukru
- 6 średnich jabłek
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i imbirem. Jajka dokładnie utrzeć z cukrem. Masło roztopić w rondelku. Do masy jajecznej partiami dodawać mąkę, ciągle miksując. Na koniec wlać gorące masło i dokładnie wymieszać.Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pociąć w grubsze plastry.
Blaszkę (u mnie 25x25) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać część ciasta, równo rozprowadzić, wyłożyć jabłka i na wierzch rozprowadzić pozostałą część ciasta.
Piec przez około 45 minut w 170 stopniach.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz