Proste gołąbki bez zawijania
Powiem, Wam jedno. Dzisiejsze gołąbki są o niebo lepsze od tradycyjnych gołąbków. Miękkie, soczyste, pulchne...i dużo prostsze w przygotowaniu. Kapustę wystarczy poszatkować w robocie, zblanszować, wymieszać z mięsem i ryżem i zalać sosem i do piekarnika. Świetne danie na rodzinny obiad, ale również na większą imprezę. Gołąbków z podanej niżej porcji wychodzi naprawdę mnóstwo, wyglądają obłędnie, a smakują rewelacyjnie. Przekonajcie się sami!!!Składniki:
- 800 g mięsa mielonego wieprzowego
- pół główki średniej kapusty białej
- 2 większe cebule
- szklanka suchego (nieugotowanego) ryżu
- 3 jajka
- spory pęczek natki pietruszki
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- olej do smażenia
- 4 szklanki bulionu
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 200 ml śmietany 30%
- ewentualnie sól
- pieprz
- spora łyżka wędzonej czerwonej papryki
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
Kapustę poszatkować drobno w robocie (lub zetrzeć na drobnej tarce). Zagotować 2 litry wody, wrzucić poszatkowaną kapustę na wrzątek, zamieszać i gotować 1 minutę. Kapustę odcedzić na sicie, przelać zimną wodą.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Natkę pietruszki drobno posiekać.
Wymieszać mielone mięso, surowy ryż, przesmażoną cebulę, kapustę, wbić jajka, dodać natkę doprawić do smaku solą i pierzem. Formować podłużne kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju dosłownie chwilkę z każdej strony, by lekko złapały kolor.
Podsmażone kotlety układać w dużej formie do zapiekania, w jednej warstwie (u mnie zwykła blaszka 45x34).
Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą i zalać nim kotlety. Sos musi całkowicie przykryć mięso.
Piec około 1 godziny w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz