Nalewka śliwkowa z rodzynkami
Mocno śliwkowa, mocna i bardzo aromatyczna. Robiłam już podobną klik , zarówno wtedy, jak i dziś, śliweczkami obdarowała mnie moja sąsiadka. Oj, za każdym razem jak nalewam zimą kieliszeczek śliwkóweczki, ciepło ją wspominam :)Składniki:
- 1 kg śliwek
- 100 g suszonych śliwek
- 100 g rodzynek
- 0,5 kg cukru
- kilka goździków
- kawałek kory z cynamonu
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wódki
Sposób przygotowania:
Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Rodzynki i suszone śliwki dokładnie opłukać i odsączyć na sicie. Świeże śliwki, suszone owoce i kilka pestek ze śliwek zasypać cukrem i pozostawić na noc, by lekko śliwki puściły sok. Następnie wlać spirytus, wrzucić goździki, cynamon i pozostawić w ciemnym miejscu na około 3 tygodnie.Po tym czasie zlać płyn. Owoce zalać wódką i odstawić ponownie na 2 tygodnie. Ponownie zlać płyn.
Oba płyny połączyć ze sobą, wymieszać, przefiltrować przez gazę, rozlać do butelek. Odstawić na około pół roku.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz