Razowe naleśniki z nutellą i bananem
Robiąc porządki w szafkach kuchennych natknęłam się na mąkę żurkową, którą zakupiłam specjalnie na zakwas żurkowy. Dużo mi jej zostało, więc pomyślałam, że trzeba ją w końcu do czegoś wykorzystać. I co tu by zrobić...Może naleśniki? Wyszły wyśmienite, delikatne, mimo że ciasto było bardzo kleiste, ale mimo tego udało się:) Do tego oczywiście nutella i banany i efekt no cóż...niebo w gębie:)
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki żytniej typu 1200
- 2 szklanki mleka 2%
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta cukru trzcinowego
- opakowanie cukru waniliowego
- 1/5 szklanki oliwy
- 0,5 szklanki wody gazowanej
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a najlepiej miksujemy, aby ciasto było dobrze napowietrzone.
Smażymy na rozgrzanej patelni cienkie placki. Można smażyć bez użycia tłuszczu, gdyż w cieście jest spora ilość oleju.
Gotowe naleśniki smarujemy cienko nutellą, układamy pociętego n półplasterki banana i zwijamy.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz