Karkówka pieczona w plastrach
Bardzo szybkie i proste danie. Właściwie samo się robi. Samo się marynuje, a potem samo się piecze. Więc w czasie gdy karkówka się marynuje my śpimy, a gdy się piecze my możemy odpoczywać. Brzmi nieźle? Pewnie tak, ale jeszcze lepiej smakuje. Zwłaszcza, że używamy takie przyprawy jakie uwielbiamy. Karkówka z tego przepisu wychodzi bardzo aromatyczna, miękka i krucha.Składniki:
- 1 kg karkówki
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżka octu winnego
- sól
- pieprz
- majeranek
- czosnek granulowany
- rozmaryn
- pieprz cayenne
- słodka papryka
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- pół łyżeczki kolendry w ziarnach
Sposób przygotowania:
Karkówkę umyć, osuszyć, pociąć w 2cm plastry, lekko rozbić. Liście laurowe, ziele angielskie, kolendrę oraz rozmaryn rozetrzeć w moździerzu. Połączyć olej, ocet oraz pozostałe przyprawy , wymieszać. Karkówkę przełożyć do większego naczynia, zalać marynatą i dokładnie wmasować dłońmi wszystkie przyprawy. Pozostawić mięso na całą noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 godziny pod przykryciem. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę by mięso łądnie się zarumieniło.Smacznego!!!
Witam, chyba ktoś posługuje się twoimi zdjęciami http://kuchniafaceta.pl/karkowki-na-szybko
OdpowiedzUsuńWitam, dziękuję za informację, faktycznie to moje zdjęcie, zaraz się za to wezmę 😒😒😒
Usuń