Sałatka warstwowa z selerem konserwowym
Jedna z lepszych, sztandarowych sałatek na moim stole, sprawdza się zawsze, , ładnie wygląda, jest pyszna i na imprezie zawsze zachwyca. Przepis jest tak stary...że aż nie pamiętam gdzie i kiedy pierwszy raz go wypróbowałam. Pewnie wielu z Was zna tę sałatkę, ale nie zaszkodzi się przypomnieć. Przychodzi mi tu na myśl takie powiedzenie....stare ale jare...:) Można tak rzec o sałatce? Teraz już tak :)Składniki:
- słoik selera sałatkowego, konserwowego
- puszka ananasa
- puszka kukurydzy konserwowej
- 4 ugotowane jajka na twardo
- biała część z dużego pora
- 3 ogórki konserwowe
- 3-4 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Seler odcedzić dokładnie na sicie. Ja dodatkowo, odciskam go w rękach z nadmiaru soku. Seler pokroić - ale niezbyt mocno. Ananasa odsączyć z soku i pokroić w kostkę. Kukurydzę również odcedzić na sicie. Jajka obrać i drobno posiekać. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Por umyć i również drobno pokroić. Układać w przezroczystej salaterce w następującej kolejności:- seler konserwowy
- ogórek konserwowy
- ananas
- kukurydza
- jajko
- sól+pieprz
- majonez
- por
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz