Szybkie szaszłyki z szynki z patelni
Dzisiejszy obiad przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Szaszłyki z szynki wieprzowej wyszły rewelacyjnie. A muszę się przyznać, że przepis nie został do końca zrealizowany, miałam w głowie zupełnie inny pomysł, ale w trakcie smażenia szaszłyków, gdy spróbowałam mięsa, doszłam do wniosku, że już nic więcej nie będę z nim robić, smak był fenomenalny. Szaszłyki przyrządzicie w mig, wystarczy kawałek mięsa z szynki (każde inne też będzie dobre), kilka przypraw, patyczki i obiad gotowy.Składniki:
- około 1 kg mięsa z szynki
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka pieprzu czarnego
- łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki mleka
- pół łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej jeśli lubicie bardziej pikantnie)
- łyżka dowolnej przyprawy typu wegeta
- olej do smażenia (około pół szklanki)
Sposób przygotowania:
Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w większą kostkę. Pozostałe składniki przełożyć do miski, dokładnie wymieszać, dodać mięso i wszystko jeszcze raz wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej pół godziny. Następnie nabić mięso na patyczki (po kilka kostek), olej mocno rozgrzać na patelni, układać gotowe szaszłyki na patelni i smażyć około 15-20 minut, obracając mięso, by usmażyło się z każdej strony.Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz