czwartek, 17 stycznia 2019

Waniliowa babka budyniowa

Waniliowa babka budyniowa

Dzisiaj w ekspresowym wydaniu powstała babka. Przepis jest prosty, a wykonanie banalne. Babka wychodzi wilgotna, miękka, o delikatnym maślano - waniliowym posmaku. Idealna do popołudniowej kawy i niespodziewanych gości.

Składniki:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 4 jajka
  • 200 g miękkiego masła
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub opakowanie cukru waniliowego)
  • szczypta soli
  • cukier puder do obsypania

Sposób przygotowania:

Foremkę na babkę z kominem ( pojemność 1,5 l - 1,75 l) wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. 
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem do białości (około 10 minut). Dodać miękkie masło i zmiksować tylko do połączenia się składników. Wymieszać mąkę, budynie waniliowe i proszek do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej. Dodać ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą miksera, do uzyskania jednolitej masy. 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i delikatnie, ale dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy.

Piec około 60 minut w 170 stopniach bez uprzednio nagrzanego piekarnika do tzw. suchego patyczka.

Babkę całkowicie ostudzić, wyjąć z formy i obsypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!







 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz