poniedziałek, 11 marca 2019

Placek brzoskwiniowo kokosowy

Placek brzoskwiniowo kokosowy 

Brzoskwinia z kokosem to rewelacyjne połączenie. Nie wierzycie? Nic prostszego. Musicie wypróbować ten placek. Jest genialny. Biszkopt, kremowa, bardzo aksamitna budyniowa masa przełożona brzoskwiniami a wierzch zwieńczony bezą kokosową. Banalne powiedzenie...niebo...wiecie gdzie :) pasuje tu idealnie.


Składniki:

biszkopt:
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
masa kremowa:
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • budyń waniliowy bez cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • puszka brzoskwiń
beza kokosowa:
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie partiami dodawać cukier wymieszany z cukrem waniliowym, ciągle ucierając na najwyższych obrotach. Gdy masa będzie lśniąca, dodawać po jednym żółtku, ale już zmniejszyć obroty miksera. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną oraz proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. 
Blaszkę (u mnie 28x21) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wyrównać. Piec w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Biszkopt wystudzić.

Mąkę połączyć z cukrem, budyniem w proszku, mąką, mlekiem oraz wanilią, najlepiej zmiksować. Dodać żółtka i zmiksować. Przelać wszystko do rondelka, podgrzewać, ciągle mieszając. Ugotować gęsty budyń.
Budyń całkowicie ostudzić. 
Masło dokładnie utrzeć. Do masła, partiami dodawać zimny budyń ciągle ucierając. 
Brzoskwinie odsączyć na sicie (soku nie wylewać - przyda się do nasączenia biszkoptu), pokroić w kosteczkę.
Masę podzielić na 2 równe części.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ciągle miksując na najwyższych obrotach. Na koniec wsypać proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką.
Blaszkę (rozmiar ten sam na której piekliśmy biszkopt) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć bezę kokosową, wyrównać. Piec w 170 - 175 stopniach przez około 15-20 minut. Bezę wystudzić.

Zimny biszkopt nasączyć sokiem brzoskwiniowym z puszki. Wyłożyć połowę kremu, na krem pokrojone brzoskwinie, przykryć owoce drugą połową kremu. Na wierzch położyć zimną bezę kokosową.

Schłodzić w lodówce.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz