Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym
Wstyd się przyznać, ale pierwszy raz robiłam na obiad makaron tagliatelle. Jedno jest pewne. Nie ostatni. Pyszny słodki sos śmietanowy, z dodatkiem podsmażanych pieczarek i cebuli oraz soczysty filet z kurczaka. I wszystko wymieszane z makaronem lub jak kto lubi makaron, a na nim spora porcja mięsa z sosem. Obiad robi się błyskawicznie. Nie trzeba żadnych umiejętności kulinarnych, by przyrządzić fantastyczny, pożywny i szybki obiad.
Składniki:
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- 250 g pieczarek
- jedna duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 400 ml słodkiej śmietany 30%
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- zioła prowansalskie
- 4-5 łyżek oleju
- czubata łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski, przełożyć do miski, dodać sól, pieprz oraz zioła prowansalskie - ilość uzależniona jak lubicie dosmaczone, ja dałam sporą szczyptę ziół. Dokładnie wymieszać mięso, by przyprawy dobrze przywarły do niego.
Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plastry. Cebulę pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni z rozgrzanym olejem najpierw podsmażyć cebulkę, tylko do momentu zeszklenia, następnie dodać pieczarki, delikatnie posolić i smażyć do momentu, aż woda z pieczarek całkowicie odparuje. Na samym końcu wrzucić czosnek i krótko przesmażyć.
Zawartość patelni przełożyć do rondla.
Następnie na patelni krótko przesmażyć mięso i również przełożyć do rondelka. Wszystko zalać śmietaną i gotować bez pokrywki przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Doprawić solą, pieprzem i zagęścić łyżką mąki rozprowadzonej w pół szklanki wody. Zagotować.
Makaron tagliatelle ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić.
Podawać od razu. Można wszystko razem wymieszać, makaron z sosem, lub makaron wyłożyć na talerz i na to położyć porcję sosu z mięsem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz