poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Agrestowiec

Agrestowiec

Przepis na agrestowca wykradłam od Bratowej. Tyle się o nim nasłuchałam, że takie dobre, że takie pycha, że samo och i ech, że postanowiłam sama się przekonać. Faktycznie. Wyszło przepysznie, z jednym ale...jeśli nie macie w spiżarni kompotu z agrestu, możecie mieć problem z jego zakupem. Pół miasta objeździłam w poszukiwaniu kompotu z agrestu, udało się jednak, i było warto. 
Ciasto jest bardzo delikatne, orzeźwiające, niezbyt słodkie, idealnie zrównoważone, po prostu przepyszne.


Składniki:

ciasto:
  • szklanka cukru
  • 250 g margaryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 żółtek
kisiel:
  • duży słoik kompotu z agrestu
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
beza
  • 8 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 100 g płatków migdałowych
krem:
  • 3/4 l śmietany 30%
  • 3 śmietanfixy

Sposób przygotowania:

Ciasto.
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, zmiksować, dodać stopniowo mąkę i zmiksować.
Ciasto podzielić na 2 równe części.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć jedną część ciasta i upiec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni około 10-15 minut. Placek ostudzić.

Kisiel.
Sok z kompotu zlać do rondla. Pozostawić pół szklanki, w której rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Sok zagotować, wlać zawartość szklanki i wszystko razem zagotować, aż powstanie kisiel.
Kisiel ostudzić, dodać owoce z kompotu i wymieszać.

Beza.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier, cały czas ubijając.
Drugą część ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (blaszka o takich samych rozmiarach jak pierwszy placek). Na ciasto wyłożyć bezę, obsypać bezę płatkami migdałowymi i piec 30-40 minut w 160 stopniach.

Krem.
Śmietanę ubić z fixami na sztywno.

Pierwszy placek posmarować kisielem. Na kisiel nałożyć ubitą śmietanę. Na śmietanę wyłożyć ciasto z bezą.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz