Indyk w sosie curry z cynamonem
Czy u Was pachnie już świętami? Póki co u mnie na razie tylko cynamonem przy obiedzie. Ale coraz bliżej jestem myślami przy świątecznym menu...Dlatego może cynamon trafił do sosu curry. I od razu wszystko nabrało innego wymiaru. Ciut świątecznego, ciut egzotycznego, ale na pewno bardzo smacznego.
Składniki:
- ok. 1 kg udźca indyka (bez skóry i kości)
- puszka kukurydzy konserwowej
- 1 cebula
- puszka mleka kokosowego
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1-2 łyżeczki curry
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki kurkumy
- spora szczypta cynamonu
- sól, pieprz
- szczypta pieprzu cayenne
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Udziec umyć i osuszyć. Ściągnąć skórę, wyciąć kość i chrząstki. Mięso pokroić w większą kostkę, oprószyć dokładnie przyprawami, dodać łyżkę oliwy i dokładnie wetrzeć przyprawy w mięso. Odstawić indyka na około godzinę w chłodne miejsce.Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju, pod koniec dodać łyżkę cukru trzcinowego i smażyć aż cukier rozpuści się. Następnie dodać mięso i obsmażyć je razem z cebulą z każdej strony. Następnie wlać przecier pomidorowy, zagotować, dodać kukurydzę z puszki wraz z sokiem, wlać mleko kokosowe i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa ( ok. 40 minut). Pod koniec doprawić solą czy pieprzem do smaku. Podawać z ryżem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz