sobota, 27 stycznia 2018

Oponki serowe z cukrem pudrem

Oponki serowe z cukrem pudrem

 Koniec karnawału zbliża się wielkim krokami...Zewsząd wyskakują przepisy na pyszne pączki, róże karnawałowe, chrusty... Tak więc i u mnie nie mogło zabraknąć symbolu kończącego się karnawału. Były już pączki w 5 minut, były róże karnawałowe  były i tradycyjne faworki. Czas na serowe oponki, smażone na głębokim oleju i oprószone sporą ilością cukru pudru. Było więc i tłusto i słodko, jak na karnawał przystało. A efektem ubocznym oponek były mini pączusie, którymi zajadała się moja córka i wyjadała jeszcze gorące i nie obsypane cukrem :) Bardzo prosty przepis, i nie ma sposobu by oponki nie udały się. Wychodzą puszyste i na pewno zachwycą i tych dużych i tych mniejszych amatorów słodyczy.


Składniki:

  • 250 g sera twarogowego półtłustego
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • pół szklanki cukru
  • łyżka spirytusu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia
  • około 1l oleju

Sposób przygotowania:

Ser, jajka, szczyptę soli, cukier waniliowy oraz cukier dokładnie zmiksować (ja nawet zblendowałam). Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą i dodać do zmiksowanej masy, dodać łyżkę spirytusu i dokładnie ręcznie wyrobić. Ciasto musi być elastyczne. Jeśli za mocno Wam się klei dosypcie odrobinę mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość około 5mm. Wycinać szklanką kółka, a w środku wyciąć mniejsze kółko np. kieliszkiem bądź nakrętką. 

W głębokim rondlu rozgrzać 1l oliwy. Gdy oliwa zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i wrzucać partiami oponki. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Wykładać na ręcznik papierowy, by obciekły z tłuszczu. Gdy przestygną obsypać cukrem pudrem. Małe kółeczka również usmażyć, powstaną mini pączusie serowe.

Smacznego!!! 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz