poniedziałek, 27 maja 2019

Malinowa chmurka

Malinowa chmurka

To ciacho jest ostatnio tak modne i popularne, że musi pojawić się na moim blogu. Teraz już wiem, że nie bez kozery malinowa chmurka zyskała i ciągle zyskuje na popularności. Pyszna, lekka, lekko kwaskowa, nie za słodka. Idealna.

Składniki:

kruchy spód:
  • 100 g zimnej margaryny
  • 150 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g cukru pudru
malinowa galaretka:
  • 400 g mrożonych/lub świeżych malin
  • 3 czerwone galaretki
  • 3,5 szklanki wrzącej wody
śmietanowy krem:
  • 400 g śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
beza:
  • 5 białek
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 50 g płatków migdałowych/ lub posiekanych migdałów

Sposób przygotowania:

Składniki na kruche ciasto szybko zagnieść. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Blaszkę (33x23) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wylepić dno blaszki (można rozwałkować wałkiem), i ponownie włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut, aż wierzch ciasta lekko przyrumieni się. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać partiami cukier, ciągle ubijać na najwyższych partiach, Gdy piana będzie lśniąca, a cukier nie wyczuwalny między palcami, wsypać mąkę ziemniaczaną i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Tę samą blaszkę, w której piekliśmy spód, obrócić do góry dnem, wysmarować wierzch margaryną, położyć papier do pieczenia. Na odwróconą blaszkę wyłożyć równomiernie bezę, wierzch obsypać migdałami. Piec w 140 stopniach  przez około godzinę. Beza może delikatnie popękać. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

W rondelku umieścić 3 i pół szklanki wrzącej wody, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Delikatnie przestudzić. Wsypać zamrożone maliny. Wymieszać. Jeśli użyliście mrożonych malin, galaretka bardzo szybko sztywnieje. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruchy, przestudzony spód. Blaszkę włożyć do lodówki.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder, zmiksować. Dodać serek mascarpone i krótko zmiksować.

Na galaretkę wyłożyć krem śmietanowy. Wierzch ciasta przykryć wystudzoną bezą z migdałami. Wstawić do lodówki.


Smacznego!!!



 

1 komentarz:

  1. Bardzo lubimy to ciasto. Malinowa chmurka nigdy się nie znudzi :)

    OdpowiedzUsuń