wtorek, 28 maja 2019

Roladki ze schabu z brokułem i serem w sosie śmietanowym

Roladki ze schabu z brokułem i serem w sosie śmietanowym

Proste i smaczne danie. Wymyślone na poczekaniu. Można podawać z gotowanymi ziemniaczkami, ale najlepiej smakuje z makaronem. Schab wyszedł kruchy, a sos śmietanowy bardzo wyrazisty. 

Składniki:

  • 1,2 - 1,5 kg schabu (u mnie bardzo przerośnięty)
  • 500g brokuła
  • kilka plastrów żółtego sera
  • 400 ml śmietany 30 %
  • sól
  • pieprz
  • granulowany czosnek
  • wędzona papryka

Sposób przygotowania:

Schab pokroić w grubsze plastry, dokładnie rozbić, oprószyć solą, pieprzem i wstawić na noc do lodówki.

Brokuła podzielić na różyczki, ugotować w osolonym wrzątku (5 minut!!! ). 

Na każdy plaster mięsa położyć 1-2 plasterki żółtego sera, po 2 różyczki ugotowanego brokuła i zwinąć w ścisłe roladki. Ułożyć w głębszym naczyniu żaroodpornym. Wierzch roladek oprószyć wędzoną słodką papryką, granulowanym czosnkiem, ewentualnie solą. Całość zalać 30% śmietanką. Wstawić do piekarnika na około 1,5 godziny do temperatury 190 stopni. Piec pod przykryciem.

Smacznego!!!







 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz