Sałatka z cukinii, papryki i cebuli na zimę
Co roku robię spory zapas papryki w słoikach na zimę. Zawsze większą ilość papryki marynowanej, a potem zaczyna się istne szaleństwo twórczo- paprykowe. W tym roku postawiłam na sałatkę z papryką z dodatkiem cukinii i cebuli w zalewie pomidorowo-octowej. Będzie jak znalazł zimą jako dodatek do obiadu.Składniki:
- 1 kg małej cukini
- 1 kg papryki
- 1 kg cebuli
- 2 łyżki soli
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soli
- 2 słoiczki koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania:
Małą młodą cukinię pokroić wraz ze skórką w kostkę. Jeśli macie większą, nic straconego. Obierzcie ze skórki, wydrążcie nasiona i również pokrójcie w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Cukinię i cebulę przełożyć do miski, posolić, wymieszać i odstawić na co najmniej 2 godziny, cukinia puściła sok. Po tym czasie sok zlać.Paprykę pokroić w kostkę.
Zagotować wszystkie składniki zalewy, wrzucić pokrojoną paprykę i jeszcze raz zagotować wszystko. Ostudzić.
Do zimnej zalewy z papryką przełożyć odsączoną cukinię z cebulą, wymieszać wszystko dokładnie.
Nakładać do czystych słoików, zakręcić słoiki i pasteryzować około 15 minut.
Smacznego!!!
Zrobiłam miesiąc temu, dziś próbowałam i wyszła super. Polecam. Ja juz wiem że muszę dorobić ☺️☺️
OdpowiedzUsuń